Συζητήθηκε την Τετάρτη 6 Noεμβρίου στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η τροποποίηση του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων και Καταδικασθέντων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων νόμου, ο οποίος αφορά την ασφαλή φύλαξη των ανηλίκων ουσιοεξαρτημένων προσώπων.
Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2016 και με αυτόν προβλέπεται η δυνατότητα ουσιοεξαρτημένοι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες να εντάσσονται σε προγράμματα απεξάρτησης ως εναλλακτική επιλογή αντί της φυλάκισης, ούτως ώστε με την έκτιση της ποινής τους, να μπορούν να ενταχθούν όσο πιο ομαλά γίνεται πίσω στην κοινωνία.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη συνέδρια της Επιτροπής Νομικών, δυστυχώς η Δημοκρατία δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, ούτως ώστε με την ψήφιση του νόμου, αυτός να μπορέσει να εφαρμοστεί προς όφελος των ανήλικων ουσιοεξαρτημένων παραβατών.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η διαπίστωση του κόμματος τους είναι ότι «δυστυχώς διαχρονικά η πολιτεία δεν έχει κατορθώσει να διαμορφώσει κατάλληλους, ασφαλής χώρους φύλαξης ανήλικων παραβατών, είτε αυτοί είναι ουσιοεξαρτημένοι είτε απλοί παραβάτες ζητήσαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μας διευκρινίσει κατά πόσον τυχόν ψήφιση της νομοθεσίας θα συνεπαγόταν και άμεση εφαρμογή της». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμφώνησε στο ότι η Δημοκρατία δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές.
Πρόσθεσε, ότι η Επιτροπή Νομικών συμφώνησε όπως δοθεί περίοδος ενός μηνός στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να επανέλθει με συγκεκριμένες πρακτικές εισηγήσεις.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η πρόθεση της Βουλής είναι να ψηφίσει μια τη νομοθεσία που να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμη.
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για το προσωπικό των φυλακών
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης κοινοποίησε, ένα νέο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών, που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας για τη βελτίωση της πρόσληψης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης του προσωπικού των φυλακών.
Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ